2010. május 18.

Supernatural (Odaát) finálé

2 hozzászólás
Az előző Supnat-os posztomban, összefoglaltam röviden tömören, miről is szólt ez az 5 évad.
Muszáj volt számomra is, hiszen végiggondolhattam mennyi minden történt, mennyi minden változott azóta, hogy elindultak hírhedt Impalájukkal szörnyekre vadászni.
 Szinte minden, mondhatni. És itt nem csak az apokalipszis kirobbanására gondolok, nem is az egyre komolyabb összecsapásokra, illetve Menny és Pokol megjelenítésére, angyalok és démonok párharcára.
Ami komolyan megváltozott az a 2 testvér kapcsolata.
Tudom ezt már az előző részekben lezárták és próbáltak pontot tenni a dolog végére, mégis a befejező rész nagy része a srácokat próbálta egyfajta érzelmi aspektusból megközelíteni, amire rettentően jól használták fel a narrátort Whinchesterék külön bejáratú prófétáját.
A tovább után spoilerekkel folytatom, csak az kattintson aki látta az utolsó részt.

Chuck narrációja nélkül nem ugyanazt kaptuk volna, ez tény.
Az egész hangulatnak adott egy olyan mentális töltetet, ami által még jobb betekintést nyerhettünk hőseink érzelmeibe.
Szerény véleményem szerint Chuck volt az utolsó részben Kripke, aki mint leköszönő showrunner, tisztelgett a sorozata és rajongói előtt.
Erre nem sok példa volt még a történelem során, hogy beleírta volna magát a készítő, de ezért különleges a Supnat, mert itt még egy ilyen is megtörténhet.
A részre, mint az utóbbiakban is érzékelhettük, egyfajta kapkodás volt jellemző, mivel későn kaptak észbe a készítők és kevesebb idő juthatott a lovasokra és a végső csatára.
Sam elkötelezte magát az áldozati bárány szerepe mellett és Deannek muszáj volt végignéznie ahogy öccse Lucifer kezére játssza a világot.
Mert ugyebár ez történt, hiába ivott tengernyi vért Sam és abárolta pusztán az elméjével démonok hadát, még ez is vajmi kevés volt ahhoz, hogy átvegye Lucifer tudata felett a hatalmat.
Ezek után persze visszatért Adam, aki Mihály újdonsült porhüvelyeként csatára szólítja fel Lucifert.
Ez volt számomra a legmegdöbbentőbb pillanat többek között.
Amikor Isten szolgája erőlteti a harcot, Lucifer pedig elkezd filozofálni, miért is kellene harcolnunk és tényleg miért?
Végül jön a következtetés, az okot senki sem tudja, csak Isten és az is lehet, hogy ez az egész csak teszt.
Mint ahogy az is előfordulhat, hogy Lucifer csak csőbe akarta húzni Mihályt, de a kérdés akkor is fenn áll.
A taktikázás közepén megjön Castiel és "Assbut" felszólítással az ajkán messzire repíti Mihályt egy szentel olaj alapanyagú Molotov koktél segítségével.
Lucifer megmutatja, mennyire álszent tud lenni, amikor dühében, hogy szeretett "testvérét" bántották megöli Castielt és Bobbyt, majd minden haragját Deanre összpontosítja. 
Az évad, a rész, a széria csúcspontja itt jön el.
Ahogy az apró információmorzsák összeállnak egésszé és az Impala egyfajta harmadik főszereplőként, elég erőt szolgáltat a rengeteg pozitív emlékkel Sam számára, hogy átvegye tudata felett az uralmat.
Lucifer egója lesz végül a végzete, Mihállyal egyetemben, aki csőlátásának köszönheti mindezt.
A rész végéről persze vegyes érzelmekkel rendelkezem.
Erre talán nincs is jobb kifejezés, mint az egyik szemem sír a másik nevet.
Örülök, hogy nem kell végleg megválnom egyik kedvenc sorozatomtól, viszont nem tudom mit várhatok a folytatást illetően.
Sam érzelemmentes arca, nem sok jót árul el, no de ez már a jövő zenéje.

Azt kell mondanom frenetikus lezárás volt, egy nagyszerű lezárása 5 év munkájának.
Kripke végigvitte ezt, ami nem sokaknak adatott meg eddig, egy új univerzumot teremtett, lefektette a Whinchester testvérek evangéliumát, mindezt akkor elánnal, olyan precizitással, mely kevés sorozatnál vehető észre.
by Artemis

2 hozzászólás:

  • 2010. május 25. 10:18

    És a rész legvégén megint ott állt Sam szóval gyanus hogy Luci nem nyugszik még.
    A másik pedig hogy Chuck nyomott egy vanish-t:D Ebből merül fel a predator1-ből jól ismert kérdés: Mi az Isten vagy te? Marcival arra tippelünk hogy pontosan az.

  • 2010. május 25. 19:16

    Igen sokan így vélekedtek a finálé után, viszont egészen biztosra tudom neked mondani, hogy nem Chuck volt Isten hanem jóval inkább Eric Kripke csempészte magát a sorozatba rajta keresztül.
    Azért tűnt el mert Kripke is leköszönt, a narrációja is a volt showrunner elbeszélése volt.

Megjegyzés küldése