2010. május 31.

Breaking Bad

0 hozzászólás
"The most badass series on the TV right now"


Mit csinálsz, ha megtudod, hogy tüdőrákod van? Mi van ha emellett a feleséged gyereket vár? Ha mindez nem elég tegyünk még hozzá egy szellemileg és fizikailag is fogyatékos gyereket. Tegyük hozzá hogy elmúltál 50. Értesz a kémiához, hiszen kémia tanár vagy egy középiskolában és kutatást is végeztél az egyetem után.

Hősünk a Breaking Bad-ben ezen nehézségek mellett próbál boldogulni az életben, de rádöbben, hogy tanári fizetéséből és a hátramaradt pár hónapjából nem tud megfelelő anyagi hátteret biztosítani a családjának.
Ráadásul ott van a kemoterápia is amit saját zsebéből kell kipengetnie.
Így, úgy dönt ideje átmenni rosszfiúba (innen a cím, bár angolul sokkal hangzatosabb) és kevés, de illegális munkával sok pénzt szerezni.
Mivel is lehet ezt megtenni, mi az amihez kémia tudás kell, sok pénzt jelent, csak az a bökkenő, hogy illegális.


A leharcolt apa, férj és rákos kémia tanár egyszemélyben kristályos metamfetamin főzésére adja a fejét.
Az alapkoncepció lehet, hogy klisés, a megvalósításra azonban már ez egyáltalán nem igaz.
A sorozat műfaja dráma, de nálam simán elmehetne dramedy-nek is, mivel éppen annyit lehet rajta röhögni, amennyit az elszomorító dolgokon töprengeni.
A hihetetlen változás hősünk életében, kihat a személyiségére is és a hatodik részre eljutunk odáig, hogy nem ugyanazon megkeseredett ember életét követjük nyomon.

Az AMC nevezetű kábeladón adják a sorozatot, ez adja meg a lehetőségeket egy olyan atmoszféra megteremtésére, amit egy országos csatornán el sem lehet képzelni.
Gondolok itt az elég szabados szóhasználatra, a szexualitás és az erőszak, realisztikus megjelenítésére.

Betekintést nyerhetünk, a kemény drogosok életébe, drámai képsorok követik egymást, miközben együtt izgulhatunk, vajon megoldja-e a soron következő problémát kémia tanárunk.
És igen sokszor a kémián van a hangsúly, mivel ezzel kapcsolatban is próbáltak valósághűek maradni és hősünk sokszor kénytelen igénybe venni a kémia apró csodáit.

A sorozat a 3. évadát tapossa, már zsebben a 4. és igazán jó visszhangja van a kritikusok körében is.
13 részes évadokkal kell számolni, hatalmas cliffhangerekkel, rengeteg WTF momentummal és a Flash Forwarddal ellentétben, igazán jól megcsinált flashback-ekre számítsanak a kedves nézők.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése