2010. március 31.

Cyberpunk, steampunk avagy milyen punkok is vannak

0 hozzászólás
Szigorúan csak irodalmi szempontból természetesen.
Régóta terveztem írni már erről, mivel a média és képi megjelenítések fénykorában sokan szenvednek erős kép és fogalomzavarban ilyen téren.
Miből is indult ez ki. 


A punk műfaj mind irodalmilag, mind zeneileg formabontó gyökereire nem szeretnék kitérni, meghagynám inkább az irodalmároknak, amiről beszélni szeretnék, az ennek a hatása, a science fiction irodalmára.
A tudományos fantasztikus irodalomban elsőként megjelenő és alműfajjá fejlődő irányzat a cyberpunk volt.
Az egész Bruce Bethke egy novellájával kezdődött, a kiteljesedése és egyben tökéletes megjelenése, regény formájában William Gibson tollából származott, mely egyben első regénye is volt, 1982-ben.
A Neurománc angolul Neuromancer, mely sokkal találóbb a könyv alapján, tartalmazott mindent, melyhez ma viszonyítjuk a műfajt.E műfaj talán a legfuturisztikusabb, mégis legközelállóbb a szívemhez. Sötét, melankólikus, sokszor drámai hangulat jellemzi és a történet középpontjában mindig a hackerek régiesen konzolcowboyok vannak. A sztori tele van high-tech kütyükkel, sokszor csak kapkodja az ember a fejét, hogy most miről van szó. Az ilyen stílusú regényekben, novellákban mindig is azt szerettem, hogy nem adja a szádba az író a dolgokat, küzdjél csak, rakd össze a részleteket, legyél szerves része a műnek, mint aktív olvasó.

A regényt volt szerencsém olvasni, ha ráveszem magam végre lesz is kritika.
Ahol a cyberpunk futurisztikus és sötét ott a steampunk optimista, nosztalgikus és próbál sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni, az emberi potenciára.
A már már atavisztikus jelleg keveredik, egyfajta feelgood érzéssel és ennek elengedhetetlen kellékei a viktoriánus korra reflektáló helyszínek, ruhák és a gőz a gőz a gőz..
El sem lehet képzelni olyan steampunkot, melyben ne lenne egy vagy két fura szerkezet mely gőzzel működik, mégis futurisztikus és formabontó a maga nemében.
A posztom alaptémájául szolgáló cikk, ezeken kívül még 9! sci-fi punk műfajt említ, de a kedves olvasókat nem szeretném olyannal untatni amivel még magam sem találkoztam.
Talán a clockpunkot és a biopunkot emelném még ki.
Előbbi a steampunk egy alfaja, ahol megkapjuk ugyanazon múltkorból eredő, átépített kütyüket, itt viszont nagyobb hangsúlyt fektetnek az óraműre s annak mechanikájára.
Az utóbbi, az emberi testbe épített high-tech cuccokkal foglalkozik, itt jön elő a génsebészet és a profi mérnöki munka.
Csak felsorolásképp, hogy ne maradjon ki a többi sem, ami létezik még: dízelpunk, nanopunk, elfpunk, mythpunk, mannerpunk, greenpunk, splatterpunk.
Ami engem illet a klasszikus sci-fit jobban szeretem, és ezt a listát elnézve van mit bepótolni annyi szent.
Akit mélyebbre hatóan érdekel a téma: http://scifiwire.com/2009/09/guide-to-sci-fi-punks.php
Illetve angolul sem árt megtanulni mert a könyvek 3/4-e csak angolul elérhető.
Jó böngészést olvasgatást mindenkinek.
Forrás: http://scifiwire.com
by Artemis

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése