2010. március 19.

X-akták reboot?

2 hozzászólás
A címről azoknak, akik kellően tájékozottak kiderül miről is van szó.
Igen, a híres neves J.J.Abrams protezsálta sorozatról (aki többek között a világsikernek örvendő Lost-ot és az Aliast jegyzi) a Fringe-ről. Kis hazánkban már látható volt az első évad és a jövő héten jelenik meg dvd-n, szóval rávettem magam hogy kezdésként ehhez írjak egy rövidebb, hosszabb ajánlót.
Másfél évvel ezelőtt még csak arról lehetett hallani, hogy az X-aktákhoz hasonló sorozat fog indulni szeptembertől a Fox műsorán és hatalmas siker, vagy hatalmas bukta lesz a vége. A nézettségileg szerény kezdést hozó(kb 9 millió nézővel nyitott) első két részt követően és a nem éppen 10/10-es pilotnak köszönhetően sok kritikus és médiaguru nem sok jövőt jósolt az X-akták újragondolásának.
Na de sebaj gondoltam, nekem ez kell, és a "silány" kezdés is felülmúlta minden várakozásomat. Azóta lelkes nézőjévé váltam a sorozatnak és a lehető leghamarabb próbálom követni az új részeket.
A sorozat sikere természetesen a szerializáltságából
adódik, amely egy átívelő szálat jelent, amit próbálnak kibontani és egyre teljesebbé tenni, néhol már-már túlmisztifikálva azt, de a lehető legzseniálisabb, legprecízebb módon.
A másik tartópillérén nem is kell gondolkoznom mert adja magát
.
Igen a Gyűrűk Ura 3. részében Denethor helytartót alakító John Noble egy sokkal szerethetőbb karakter formájában mutatkozik meg és meg kell mondjam az első pár részben az ő színészi játéka és megírt szerepe vitte a hátán az egész sorozatot.
Zseniális az ürge és bevallom engem is ő ragadott meg legjobban.
A történetről röviden spoilermentesen: egy több, mint titokzatos tömegszerencsétlenséget követően az FBI két ügynöke, köztük a főhősnő eljut korunk Einstein-éhez aki egy elmegyógyintézetben csücsül és csak a fiával hajlandó beszélni. A bonyodalom tehát adott, a végére összeáll a kis csapat és még a kezdetben érzelmeket nem nagyon tükröző Anna Torvot is meg lehet kedvelni. Megjegyzem, most már minden tiszteletem az övé, csak így tovább.
A főtémákról:  megszállott sci-fi rajongóként és tudományokkal foglalkozó egyetemistaként is megtalálom a potenciált a hétről hétre megjelenő témákban, melyek általában inkább az áltudományok felé stagnálnak, de sok tudományos szempontból is jelentős dolog látott már itt napvilágot.
A karakterek, mint már elmondtam szerethetőek a prof. fiát alakító Joshua Jackson is sokaknak ismerős lesz a Dawson és a haverokból, akire szintén egy erős szerepet írtak.
Ahogy végiggondolom oldalakat tudnék még írni szinte bármelyik szegmensről de nem untatnék tovább senkit sem.
Akinek picit is jó gyermekkori illetve felnőttkori élményei vannak az X-aktákkal kapcsolatban meleg szívvel tudom ajánlani és aki azon aggódna, hogy megint a FOX lesz a bűnös és hirtelen kaszát kapna az egyik legjobb sci-fi sorozat, azt csak megnyugtatni tudom, mivel 2 hete kapta meg a berendelést a 3. évad.
Szóval jövőre biztosan várható legalább 20 rész és újabb titkokra derülhet fény.

by Artemis

2 hozzászólás:

Megjegyzés küldése