2010. március 20.

A "Reacher-sorozat"

0 hozzászólás
Az alábbi poszttal legkedvesebb krimi regénysorozatomnak szeretnék hódolni, a világszerte elismert bestseller író, Lee Child tollából született "Reacher sorozatnak". Másik apropója talán lehetne az az írásomnak, hogy a napokban került ki Amerikában a boltok polcaira, a legfrissebb, már a 14. regény, 61 hours címmel.












Nagybátyám jóvoltából volt szerencsém megismerkedni az első könyvvel, ami nálam a Rögös út volt megjelenését tekintve a 10. a sorban. Azonnal beleszerettem, amiben nem is kételkedtem, tudvalevő nagyon hasonló az ízlésünk.
Ebből is látszik, mennyire nem számít milyen sorrendben olvassuk ezeket a könyveket, a történet mindig egy független témát dolgoz fel, az író mindig fordít időt arra hogy megismerhessük a főhőst, mert ez az ami minden történetben megegyezik, a középpontban mindig Jack Reacher áll.
Vagyis Reacher, mert mindenkivel így szólíttatja magát és ezt soha senki nem kérdőjelezi meg, lévén egy 195 centis 115 kilót nyomó, volt katonai rendőrről van szó.
A katonai rendőrségről annyit kell tudni, hogy párhuzamosan működött, működik majdnem mindenhol a világon a katonasággal és a katonai rendőrök rangtól függetlenül, bárkit számon kérhetnek (és megvan a megfelelő kiképzésük is hozzá, hogy megtegyék ezt) a hadseregben, mivel a civil rendőrökhöz hasonlóan,
a hadseregen belüli rendőri teendőket végezték.
A történetbe ott kapcsolódhatunk be, hogy Reacher nyugdíjazását kérte a katonaságon belüli leépítések miatt és feltett szándéka, hogy bejárja egész Amerikát.
Erre a döntésre nem más késztette mint, hogy apja tengerészgyalogos volt, ő a hadseregbe született bele bátyjával együtt és a West Point Katonai Akadémia elvégzése után, 13 éven keresztül szolgált katonai rendőrként. Az apját folyamatosan támaszpontról támaszpontra rendelték, a család pedig költözött vele.
Reacher 14 különböző országban végezte el az általános iskolát és a gimnáziumot, miközben a hadsereg vált a családjává.
Mivel egész életében pár hónapnál nem töltött többet Amerikában, nemzetiségét és hazafiasságát tekintve pedig amerikai, ezért érthető módon szeretné hazáját megismerni és az utazgatásra, amilyen minimalista módon teszi azt, elég a több mint egy évtized alatt felhalmozott zsoldja és viszonylag magas végkielégítése.
De mint azt egy kriminél megszokhattuk, úton útfélen problémákba ütközik, amiket múltjából adódóan kötelességének érzi megoldani. Néhol letartóztatják, máshol nem nézik jó szemmel a turistákat és az afféle fickókat mint ő, de minden alkalommal akad legalább egy szemrevaló segítője és a végén mindig valami nagyobb összeesküvés elmélet lepleződik le.
Eddig volt szerencsém 11 regényt elolvasnom a 14-ből, beleértve azt is, amit ma este fogok befejezni és az igazság az, hogy még mindig nem unom.
Természetesen inkább férfi olvasóknak ajánlom, de egy krimi rajongó nő is megtalál benne mindent, ami egy jó krimibe kell. Lövöldözés, kemény arcok, még keményebb főszereplő hatalmas poénok és nem bugyuta klisékbe fulladó történetek.
Magyarországon a General Press kiadó jóvoltából, minden kötet megvásárolható(a legújabbat kivéve), kemény kötésben a Világsikerek sorozatban, nem is annyira borsos áron (2000-2500 magyar pénz).
Remélem sikerült pár olvasni szerető olvasómnak meghozni a kedvét rá.
Olvassatok sokat, mert nincs jobb, mint egy jó könyv.

by Artemis

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése