2010. április 25.

Drót (The Wire) 1. évad

0 hozzászólás
Már pár napja tisztában voltam vele hogy ez lesz a 100. posztom ezért próbáltam úgy időzíteni, hogy ne egy videó netalántán egy kép legyen, hanem valami méltó dolog, egy ilyen mérföldkőhöz.
A dolog végül adta magát, mivel a mai nap során, sikerült befejeznem a Drót első évadját és mivel megérdemli, ezért úgy döntöttem írok eme nagyszerű sorozat, első évadjáról.
HBO original series, David Simon, bűnügyi sorozat, nem is értem, miért csak most vettem rá magam, hogy ledaráljam.
Ja, de tudom.
A pilot, hogy is mondjam a szép lassú kibontás, nem elég erős kifejezés az első részre, pontosan ezért nem éreztem szükségét annak, hogy tovább nézzem.
Mekkorát tévedtem.
Nem arra gondolok hogy a további részek során, felgyorsulnának az események, de azt sem állítom hogy erre szükség lett volna.
Visszatekintve úgy volt jó, ahogy volt. Ha más lett volna, nem szerettem volna, változtatni nem nagyon tudnék rajta.
A tovább után spoilermentesen folytatom.

13 rész egy bűnügy felderítéséhez miközben kivesézi nekünk az összes szereplőt.
A történetről röviden: Baltimoreban járunk, 2002-ben, ahol egy drogkartell egyre több gyilkosságot halmoz fel, hullanak az emberek, mindezt persze töméntelen mennyiségű drog terjesztése mellett.
Az i-re a pontot, egy szemtanú hidegvérrel történő meggyilkolása teszi fel.
A drogbanda lebuktatását, csak úgy oldhatják meg, hogy lehallgatják a telefonukat, bepoloskázzák őket (felállítják a Drótot :) ), szóval több hónapos megfigyelésre lesz szükség mely során szépen felépíthetik a vádalkut, fényt deríthetnek a sok mocsokra.
Összeáll a csapat, amelynek ott tesznek keresztbe ahol tudnak, mivel rengeteg pénzt emészt fel, idiótákat osztanak be a csapatba (teszem hozzá csak elsőre tűnik így), illetve akadályozzák nyomozás menetét.
A sorozat titka abban rejlik, hogy mindkét felet bemutatja nekünk, szépen kibontva, szóval nem csak a rendőrök munkáját követhetjük nyomon, illetve nem egy felszínes képet kapunk a "rosszfiúkról", hanem tökéletes karakterábrázolást, mindkét fél jó és rossz oldalát is figyelembe véve.
Mert nem minden fekete és fehér, ha szabad élnem eme frázissal inkább szürke, ahogy szokták mondani.
A rendőrök is emberek, isznak, csalják a nejüket, a saját nemüket kedvelik, illetve karrieristák és korruptak is nagyrészt.
Ugyanúgy elmondható ez a másik oldalról, akik beleszületnek a bűnözésbe, minden rokonuk ebből/ebben él és amikor igazán sikerül belelátnunk ebbe, látjuk, hogy istentelenül nehéz kiszakadni mindebből.
A heroinisták életének ábrázolása amely hihetetlenül realisztikus, mint minden ebben a sorozatban egy külön esszé lenne, ezért nem is térnék ki rá bővebben.
A realisztikusságról még annyit hogy David Simon, olyannyira törekedett rá, annyira komolyan vette, hogy még az amerikaiknak is nehezükre esett a szlenget megérteni, ez is hozzájárul ahhoz, amiért hihetetlenül autentikusnak tartom. 
Eddig a sorozatig el nem tudtam volna képzelni, hogyan szerethetek meg egyszerre 10-15 karaktert is, főleg mindössze 13 rész alapján, de a Drót-ból nemhogy karaktereket, de beszólásokat is képes lennék idézni.
Az egész egy hihetetlenül intenzív élmény volt számomra, minden eddigi sorozatomat letaszította a trónról és az első évadok közt átvette a vezető helyet.
Nagyon remélem nem csökken a minőség a további évadok során, természetesen minden évadról lesz majd kritika, addig is aki még nem kezdte el azonnal tegye meg, nem fog csalódni.
by Artemis

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése