2010. április 12.

Neil Gaiman: Sandman Prelűdök és Noktürnök

0 hozzászólás
A Watchmen képregények nagy sikerét követően itthon is bemutatkozott végre valahára Neil Gaiman monumentális képregény eposza a Sandman sorozat.
De ennek már több hónapja nem is ez az apropója amiért most írásra adtam a fejem hanem a tény hogy kikerült a boltok polcaira a második rész is mely joggal tulajdonítható annak hogy kis hazánkban is nyereséges volt a kiadás és a Cartaphilus kiadó meg sem áll míg ki nem adja az összes kötetet.
Ahogyan a Watchmen-re erre a műre sem lehet már használni a képregény megnevezést ez már graphic novel kéremszépen nem más.
Történetünk főszereplője nem más mint Sandman nálunk kevéssé ismert mítikus figura. Ha szeretném legjobban az Álommanó-hoz tudnám hasonlítani ő az aki vigyázza álmainkat és ebben a Gaiman által megteremtett misztikus világban az endless-ekhez tartozik kiket felfoghatunk egyfajta entitásokként istenekként.
Bekapcsolódásunk a történetbe ott kezdődik hogy Sandmant feketemágiával kísérletező szekta vezetője fogjul ejti 70 évre és követeli tőle hogy adja át neki a hatalmát hadd váljon ő az álmok urává és legyen örök élete.

Természetesen Sandman egy isten és bárhogyan is próbálja megtörni nem lehet 70 éven keresztül hallgatással válaszol az összes kérdésére.
Miután kiszabadul az eltelt idő szétesett királysága melyet újra fel kell építenie, vissza kell szereznie ellopott ereklyéit.
A kutatómunka során találkozik híres DC-Comics-ból már jól ismert hősökkel (mint Batman és Robin) és mi is bővebb betekintést nyerhetünk eme misztikus sokszor gótikus világ berkeibe.
A Gaiman által megírt történetet olyan neves grafikusok képregényrajzolók teszik színessé mint Sam Kieth, Mike Dringenberg és Malcolm Jones III.
A mű azonnal magába szippantott a képi világ lenyűgöző sokszor sötét mégis mindig életszerű.
Annak ellenére hogy Neil Gaiman úgy nyilatkozott később hogy eme első rész igazából csak szárnypróbálgatás volt és össze sem hasonlítható a későbbi kötetekkel, engem mégis annyira lenyűgözött szóval érthető módon izgalommal várom a második részt.
Kint először 10 részes sorozat mostanra mégegy résszel bővült itthon pedig bizakodva tekintek a jövőbe hogy megérjük minden rész kiadását.
A Cartaphilus mint ahogy megszokhattuk ismét csak magasra tette a mércét magas színvonalon gyönyörű formában már már tökéletes módon adta ki az eddigi köteteket az amerikai megjelenéshez hűen a borítógrafikán sem változtattak.
Az ára először elriasztott (4480 Ft) de látva a magával ragadó kidolgozottságot és tekintve hogy kultuszképregényről van szó (ha szabad így fogalmaznom) ennek a tetejében a majd 250 oldalnyi hosszúságot már nem hogy soknak de kevésnek tűnt az itthoni ára.

Ennél jóval profibb kritikát és ajánlót találhattok a következő oldalon http://www.endless.hu
ahol egy nívós műkedvelő társaság már a nevét is eme kötetekből vette, illetve ha valaki nem szeretne a magyar kiadásokra várni külföldről a teljes sorozat megrendelhető angol nyelven olcsóbban természetesen.

Akik eddig viszolyogtak a képregényektől gyerekesnek találták őket elsősorban nekik ajánlanám eme remekművet mert egycsapásra meg fog változni a véleményük ezt garantálom.
Akik pedig eddig is érdeklődtek eme ág után nyugodt szívvel emeljék le a boltok polcairól mert fantasztikus utazás veszi kezdetét abban a pillanatban mikor felütik az első oldalakat.
Mindenkinek jó olvasgatást.
PS.: Rohanok a boltba, mert most kaptam e-mailt, hogy megérkezett az előrendelésem. :)
by Artemis

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése