2010. április 23.

Lawrence Block: A betörő aki...

0 hozzászólás
Ismét arra vettem a bátorságot hogy egy regényfolyammal ismertessem meg kedves olvasóimat.
Szerintem ez rendjén is van így mert ha egy karakter bejön és az író is frenetikus mindenki úgy van vele hogy még még...
A mai alanyom Lawrence Block nem egy mai fószer 72. életévét tapossa de még mindig publikál szerény véleményem szerint a sírból is fog.
Talán élettapasztalatából és enyhe megkeseredettségéből fakad az a fanyar cinikus sokszor ironikus írásmód és humor ami annyira megfogott engem bármely regényét is vettem kezembe.
Most elsősorban a betörős sorozatát venném górcső alá, de tervezem hogy további sorozataihoz is fogok ajánlót írni.
Főhősünk ahogy a címből is látszik egy betörő akit nem ejtettek a fejére, megvan a magához való esze de elképzelni sem lehet mennyi idiótánál idiótább helyzetbe keveredik munkálkodásai során.
Bernie Rhodenbarr a.k.a, a betörő foglalkozását egy antikváriummmal próbálja leplezni az adóhatóság és a rendőrség előtt persze mindezt megelőzi majd egy évtizednyi betörés melyek egyikét tudták csak rábizonyítani és ezáltal börtönbe csukni ahová sohasem szeretne visszamenni.
Ezért nyit egy antikváriumot ahol mint egy rendes dolgozó ember könyveket ad el vásárol és néha csurran cseppen neki valamicske pénz.
Ám ez közel sem elegendő ahhoz az életszínvonalhoz melyet megszokott ezért esténként átvedlik és csinálja azt amihez a legjobban ért, zárakat tör fel és eltulajdonít.
Nem hittem volna hogy valaha is ennyire szimpatikussá fog válni a szememben egy kvázi bűnöző. A karakterbe jut egy jó adag cinizmus az író által azonban ő többször is megjegyzi hogy ő függő.
Már mint betörés függő.
Az az érzés ami akkor keríti magába amikor belép egy másik ember házába és úgymond az intim szférájukat szentségteleníti meg az számára mindennél többet ér.
Magyarul neki nem az eltulajdonítás okoz örömet hanem maga a behatolás, fel tudja-e törni ezt a Rabsont vagy nem van-e riasztó házba vagy nem, mi legyen a kutyával ilyesmik.
És mikor minden akadályt maga után hagy és belép a házba annál varázslatosabb dolog nem létezik a világon.
Szóval ő ilyen ezzel nem tud mit kezdeni próbálja persze mindezt mindig szűkös keretek között kezelni.
Először is csak gazdagokat rabol ki, orgazdáknak teljesít megbízásokat és közben az antikváriumában olvas.
Van egy leszbikus barátja akinek hatalmas dumája van és akivel megosztja bánatát minden este egy pohár ital társaságában.
Ezen kívül megismerkedünk még egy igazán korrupt rendőrrel is aki mindig szegény Bernie barátunk nyomában jár és elsőre sőt még sokadjára is elég unszimpatikusnak tűnhet ám egy kis pénz ellenében akármikor hajlandó elfelejteni amit tud vagy látott.
Minden kötet különállóan élvezhető és egy sztorit mesél el amiben hősünk faramuci helyzetekbe keveredik amikből általában igen kiválóan kivágja magát és börtönbe juttatja az elkövetőt.
Igen itt is áll hogy rablóból lesz a legjobb pandúr. Itt csak az a különbség hogy ő kerülne börtönbe szinte mindig ha nem venné a fáradságot és nyomozná ki a bűntényeket elvégezve ezzel a lusta és buta rendőrök munkáját.
Hogy kicsit mélyebben átérezzétek mi köré is íródnak a sztorik közlök néhány címet melyeket nekem is volt szerencsém elolvasni a teljesség igénye nélkül persze:
A betörő aki, Bogartnak képzelte magát
A betörő aki, eladta Ted Williamst
A betörő aki, parókát viselt 
A betörő aki, Spinozát olvasott
A betörő akit, szekrénybe zártak
Szóval van itt minden a könyvek igazi könnyű olvasmányok, ilyen egyszer felveszed addig nem teszed le míg a végére nem értél. Ezt csak még tovább erősíti hogy átlag 180 oldalasak és tényleg a lényeget mindig szem előtt tartó alkotásokról beszélhetünk melyek minden mellébeszélést nélkülöznek.
Az áruk sem lehet negatívum az Agave könyvkiadó gondozásában papírkötésben jelennek meg Block mester kötetei 1200-2000 forintos áron ami igazán baráti ár.
Mindenkinek ajánlanám aki könnyed szórakozást keress vagy éppen csak szeretne kikapcsolódni és nevetni egy különc betörőn akinél szerethetőbb figura nem sok van.
by Artemis

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése