2010. június 17.

"3D vs. 2D"

4 hozzászólás
.
A cím nem igazán takarja azt, amiről igazából írni szeretnék.
Ez nem más, mint a 3 dimenziós filmek napjainkbeli iszonyatos térhódítása. Az elején próbálom a személyes véleményemet és spekulációimat előtérbe helyezni, majd rátérek érintőlegesen a külföldi visszhangra.
Az egész ugye 1978-ban kezdődött, amikor kitalálták, hogy megfelelő szemüveggel (piros-zöld, piros-kék), be tudjuk csapni az agyunkat és amit elénk vetítenek 2 dimenzióban azt 3D-snek fogjuk látni.


Persze ez nem tartott sokáig, hiszen nem volt éles kép, a színeket sem lehetett normálisan kezelni, ráadásul a szemnek is megerőltető volt. Ennek ellenére a 21. században is voltak ilyen irányú törekvések (lsd. Kémkölykök 3D), hiszen a kereslet mindig is megvolt rá.

Aztán 13 év remete élet után előkerült James Cameron, akinek köszönhetjük a vadiúj 3D-t, ami innentől kezdve történelem.
Ezzel megindult egy olyan lavina, amivel azt hiszem senki sem számolt, hiszen nagyban megnőtt az igény az ilyesfajta megjelenítés felé és áttört más piacokra is a 3D.
Először közelebbről szeretném megvizsgálni a dolgok miért-jét, ami majd rávilágít arra, amit lényegében mondani szeretnék. Az elemzést a tovább mögött folytatom.


A 3D eljövetelének korszaka nem csak azért valósulhatott meg, mert végre adott volt hozzá a technológiai fejlettség, hanem mert egy ilyen korban élünk. A 3 dimenziós filmek egy dolog miatt lehettek sikeresek és az nem más, mint a látvány. A látvány és külsőség, aminél manapság semmi sem fontosabb.
Ez nem is lenne akkora baj, ha ezzel együtt nem veszne ki a mondanivaló az ilyen filmekből. Ha kapnánk valami belső információt is a látványorgiával együtt. Maga a színészi játék is teljesen a háttérbe szorul és egyre inkább szól a bevételről és a felszínes szórakoztatásról a fáma. Sokan úgy vannak vele, hogy a pocsék forgatókönyvet és a közepesnek is nehezen mondható színészeket, majd ellensúlyozni fogja a térhatás.
Sajnos nem így van.


Az egyik probláma számomra itt leledzik ebben.
A másik az opcionalitás teljes figyelmen kívül hagyása. Egyre több és több olyan film jelenik meg, amelyeket 3D-ben vetítenek csak a mozik és lehet várni a DVD-re, amin majd sima 2D-ben is meg lehet majd nézni.
Lassan arra sem lesz lehetőség, hogy eldönthesd, hogyan szeretnéd megnézni az adott filmet, egyszerűen rád erőltetik.
A harmadik az elsőből következik, mivél szépen láthatóan csökken a színvonal Hollywoodban. Ezt nem is szeretném kifejteni az előzőekben már megtettem, mivel amíg ilyen bevételeket fognak elérni, szimpla remake-kkel, 3D-s feldolgozásokkal és erősen látványorientált parasztvakításokkal, addig nem lesz változás.
A negyedik és egyben utolsó probláma már erősen perszonális jellegű. Számomra nem ugyanazt a hatást adja egy 3D-s film szemüvegben való megtekintése, mint pár évvel ezelőtt egy szimpla mozira való beülés. Maga a szemüveg, ahogyan bezár, lényegében elkezdhet mindenki egyedül moziba járkálni, mivel tök mindegy ki ül melletted, kivel mentél. Szociológia téren nálam már itt megbukott a dolog, de mondom mégegyszer ez teljesen személyes tapasztalat, ha valakinek így megfelel örüljön neki.
Röviden ennyit szerettem volna, kissé hosszúra sikeredett, a külföldi megnyilvánulásokat pro és kontra egy későbbi cikkben fogom elemezgetni.

4 hozzászólás:

  • 2010. június 21. 2:52
    Goston :

    Na elkezdem csak nem bírom magamban tartani:D.
    Az hogy erőltetik az tényleg baj, de mivel dvd-n ígyis úgyis kijön, és ráadásul mivel nem a kűlcsíny érdekel (mint arra utaltál is) ezért bőven belefér hogy úgy nézd meg. Tehát az erőszak téma letudva.
    Az hogy 1 film eladható volt csak a látvánnyal is az nem új keletű dolog, ezzel korábban is találkozhattunk, arra nincs statisztikám (ha Neked van jöhet) hogy az ilyen filmek aránya mennyivel nőtt a 3d térhódítása óta.
    Írtad hogy a szemüveg bezár, persze hozzátetted hogy ez saját tapasztalat.
    Nos sztem moziba nem beszélgetni mész hanem azért hogy maximálisan a filmre koncentrálj, az 1-1 mosoly vagy bármi más kontakt belefér persze, de ebben nem zavarhat a szemüveg, hisz csak az 1ik érzékszervedet tompítja el, de még ígyis marad pár;).
    Illetve vonhatnék 1 párhuzamot a szemüveg és a fülhallgató között is, lásd (illetve halld) silent-disco (vagy mittomén hogy írják:D)
    Az meg hogy romlik a színvonal, hát ha igaz is addig nem aggaszt míg van mit nézni, még ha csak annyi előnye is van hogy szép, hisz elvégre azért megyünk moziba mert látványt akarunk, ha minőség kell arra ott van tengernyi film amit megnézhetsz otthon. Legalábbis én ezt a 2 dolgot külön képzelem, nagyon nem tudnék olyan filmet említeni ami top10-es, és gecijól néz ki.
    Végezetül sztem nem kell mindenen sopánkodni, haladni kell a korral, lesznek itt még cifrább dolgok is minthogy túlságosan elszeparál a kedves mellettem ülő mozinézőtől a 3dszemüveg:P.

  • 2010. június 21. 17:11

    Az igaz hogy van tengernyi film amit otthon meg tudsz nézni mert jók, de az elkövetkezendő generációnak, ezek a filmek fogják alkotni a kiindulópontot.
    Itt már nem arról van szó, hogy a látvány is legyen jó, itt pontosan az a lényeg, hogy csak látvány van más meg nuku. Statisztika nincs tapasztalat van, az elmúlt egy év. Nem volt olyan 3D film ami kiverte volna a biztosítékot és nem csak nálam. Mert az emberek erre vevők, ahogy te is mondtad, legyen látvány a többit leszarom.

  • 2010. június 27. 19:55
    Rekkashinen :

    Szerintem moziba az ember látványért megy, mert az éri meg. A többit otthon is meg tudod nézni. Ha mozi előtt vagy és filmet választasz, akkor biztos hogy arra teszed le a voksod, ami tudod hogy jól fog kinézni... akció, horror... hasonlók, amik alapjában olyan kategóriák, amik nem nagyon feszegetnek komolyabb témákat, nagyobb értékeket... egyszerűen csak szórakoztató. Mert azért mész el, és nem vagy te sem kivétel. Romantikus filmekre, vígjátékokra is már szerintem felesleges beülni, mert egy jó poénon laptop előtt is ugyanúgy tudsz nevetni, és valószínű, hogy ezeket elsősorban az első randevún részt vevők, és családosok nézik meg. Én nem azt mondom, hogy nem kéne jobb történetszálat vinni a látvány mögé, de kettő nehezen párosul. Én mostanában sokkal kevesebbet járok el moziba, de ez régen sem volt másképp: csak szimplán 2D-ben játszottak a látványra, most már 3D-ben.
    "Mert az emberek erre vevők, ahogy te is mondtad, legyen látvány a többit leszarom. " ... Nézz magadba... Mikor mentél utoljára moziba úgy, hogy nem azt vetted számításba, hogy az adott film milyen képi világot ad majd neked?
    "Nem volt olyan 3D film ami kiverte volna a biztosítékot" Avatar...

  • 2010. június 27. 23:55

    Látom, nehéz megérteni, amit itt interpretálni szeretnék. No de sebaj, 5 év múlva, akik eddig nem értették meg, megfogják.

Megjegyzés küldése